Wat is toprope klimmen?

Toprope klimmen, ook wel topropen genoemd, is klimmen langs korte klimroutes waarbij je wordt beveiligd met een klimtouw en een zekering boven aan de route. De klimmer en zekeraar zitten beiden vast aan een touw. De klimmer zit vast aan het touw door de teruggestoken achtknoop, de zekeraar zit vast aan het touw met een zekerapparaat. Zo zit de klimmer vast en kan er niks gebeuren. In Nederland en België is dit de meest voorkomende vorm van klimmen. In deze blog vertellen wij aan jou waarom je (toprope klimmen) een keer moet gaan proberen.

De fun van het klimmen

Bij de eerste keer klimmen voelt iedereen de spanning wel, de een meer dan de ander. De spanning voor het klimmen is er altijd. Zodra je begint en deze ‘angst’ overwint, geeft dit echt een ‘kick’. Je zelfvertrouwen stijgt, want je verlegt grenzen en dit heeft een positieve invloed op jouw humeur!

Klimmen: een echte training

Veel mensen denken er misschien niet bij na, maar bij het klimmen gebruik je alle spieren in je lichaam. Als je voor het eerst gaat klimmen, zul je dat de volgende dag wel voelen! Naast heel veel plezier hebben ben je ook gewoon bezig met een full-body work-out. Ook ben je bezig met het verbeteren van je concentratievermogen. Nu denk je misschien ‘’hoe dan?’’ Zonder dat je het doorhebt, gebruik je telkens jouw concentratie en focus om alle lastige parcours te overwinnen.

Klimmen maakt een ‘echte doorzetter’ van je

Klimmen is zoals veel sporten een sport waarin je met lessen en door het veel te doen steeds beter wordt. Sommige mensen kunnen het van zichzelf al heel goed, maar er zijn ook genoeg mensen die er iets meer hulp bij nodig hebben. Dat is vrij logisch, want zoals eerder benoemd is het een hele uitdagende sport. Voor beide doelgroepen (beginners én gevorderden) geldt oefening baart kunst!

Klimmen als teambuilding

Wil jij weten of jouw collega’s of medespelers een uitdaging aankunnen? Probeer dan klimmen als nieuwe challenge! Wie klimt er gelijk naar boven? En wie blijft er afwachtend beneden staan? Dat is leuk om te weten, maar daar draait het natuurlijk niet om! Het gaat vooral om elkaar beter leren kennen en elkaar stimuleren. Grenzen verleggen met elkaar, dat is toch geweldig! Dit alles kan bij Ayers Rock!

Klimmen bij Ayers Rock

Ayers Rock biedt zowel indoor klimmen aan als een hoogteparcours buiten! Indoor kun je het toprope klimmen beleven en buiten kun je lekker klimmen in de buitenlucht. Er zijn klimwanden tot wel 17 meter hoog, waarbij de routes variëren van licht neigend tot zwaar overhangend. Je hoeft je geen zorgen te maken als je voor het eerst komt klimmen, want de niveaus verschillen van 3 tot 8a+. Je kunt dus altijd op je eigen niveau klimmen. Wil je toch liever wat zekerheid, dan kun je altijd een basiscursus volgen. En als je je niet op je gemak voelt bij het idee om zo’n cursus met anderen te doen, dan kun je ook altijd een privéles (op alle niveaus) volgen!

Toprope Certificaat

Vrij klimmen, daar hoop je natuurlijk vurig op als klimmer of klimster, maar hoe krijg je dit voor elkaar? Zoals eerder benoemd kun je bij Ayers Rock een basiscursus volgen. Zodra je deze basiscursus hebt gehaald, krijg je een ‘Toprope Certificaat’. Met een Toprope Certificaat bewijs je dat je zelfstandig kunt zekeren met verschillende zekerapparaten en veilig kunt klimmen. Bij deze cursus leren ze je ook hoe je een teruggestoken achtknoop maakt, hoe je de klimgordel op een verantwoorde manier aantrekt en waar je op moet letten bij je klimbuddy. Na het behalen van deze cursus mag je in alle Nederlandse klimhallen zelfstandig klimmen. Wie wil dat nou niet?! Kom naar Ayers Rock en probeer het toprope klimmen zelf!

Boek hier je klimcursus bij Ayers Rock!