Bram is onze hoofdinstructeur en werkt dagelijks gedreven om de kwaliteit en beleving voor onze klanten zo optimaal mogelijk te maken. Hij probeert het team te inspireren om het beste uit elke activiteit te halen, elke keer weer! Hierin komt altijd weer tot nieuwe ontdekkingen en deelt dit graag met jullie via deze rubriek.

Een beetje buitensport bedrijf met een vijver of sloot in de achtertuin biedt het wel aan: Vlotbouwen. Hoewel vlotbouwen bij tal van bedrijven wordt aangeboden, is het ook een activiteit die vaak ondersneeuwt in het brede scala aan activiteiten. De afgelopen maand mocht ik tot de ontdekking komen dat deze activiteit misschien wel hoort in de categorie “vergeten groenten”.

‘Vlotbouwen is een vergeten groente’ 

Bij vergeten groente denk ik aan groente die je misschien niet direct zou kopen.  Maar na het eten er van de vergeten groente denk je, dat was toch echt super lekker! Zo’n zelfde  ervaring had ik afgelopen maand toen ik in de winterse kou een groep mocht begeleiden met vlotbouwen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik vooraf zeker geen vlotbouw activiteit aan zou raden voor een teamuitje, en zeker niet in de winter.

Na het geven van de activiteit moet ik toch eerlijk bekennen dat ik je nu als lezer stiekem toch dat vlotbouwen aan het aanraden ben. Want wat een mooie activiteit is het toch!

‘Het moment na de instructie is het meest boeiend’

Het geven van de uitleg is in de kern simpel: hier zijn jullie spullen, maak een vlot waarmee je kunt varen en zorg dat je droogt blijft! Wat er na het geven van de instructie gebeurd, is enorm boeiend. Groepsprocessen, communicatie en diverse coping strategieën komen direct aan het licht. Na een aantal feedback momenten die we ingelast hadden tijdens de activiteit zag je de samenwerking groeien! En uiteindelijk was het resultaat daar, twee welvarende vloten gingen in de kou ter water. Iedereen bleef droog! De groep kwam tot mooie inzichten over sociale processen waar ze verder mee konden en kunnen nu elke dag terugdenken aan een gave activiteit

Naast de uitdaging die de groep mee maakt, kom ik persoonlijk ook in dit soort situaties voor uitdagingen te staan, de uitdaging om precies datgene toe te voegen waar je de groep mee helpt, zonder zelf de touwtjes te veel in handen te nemen (letterlijk en figuurlijk).