Een waanzinnig schooluitje bij Ayers Rock

Samen met de klas op de fiets of met de bus naar Ayers Rock voor het langverwachte schooluitje. Om 09:00 uur staat de klas startklaar op het terras, luisterend naar de eerste uitleg van de dag. De instructeurs worden voorgesteld en de groepen worden verdeeld.

Nadat iedere groep bij de activiteit is aangekomen, stelt de instructeur zich nog een keer voor en vertelt wat we deze ronde gaan doen. ‘Vlotbouwen en varen!’ Na de uitleg krijgen we van de instructeur zes balken, vier tonnen en een krat vol met touwen. ‘Zo, alsjeblieft, hiermee kunnen jullie een tof vlot maken dat nog blijft drijven ook.’ Gelukkig weet de instructeur een handige knoop zodat we de balken met het touw goed aan elkaar vast kunnen maken. Na ongeveer 45 minuten met elkaar hard gewerkt te hebben aan het vlot komt de instructeur kijken of het vlot vaarproof is. Met elkaar tillen we het vlot naar het water en kunnen we de hele sloot uit varen met ons zelfgemaakte vlot. Hoe vet is dat! De tijd vloog maar het is ons wel gelukt om met het vlot te varen. Op naar de volgende activiteit!

De pijl in de roos schieten

De groepen gaan wisselen van activiteit. Als we bij het boogschieten aankomen, staat de instructeur al klaar. Hij vraagt of iemand al wel eens eerder met een boog heeft geschoten. Niemand steekt zijn/ haar hand op. De instructeur legt uit hoe je de boog moet vasthouden en hoe je kunt schieten. Hij trekt met zijn hand de pees van de boog naar achter en laat los. Gewoon in één keer in de roos! ‘Aan het einde van de activiteit kunnen jullie dit ook!’ Gelukkig mogen we eerst even oefenen met schieten, daarna doen we een wedstrijd. De wedstrijd was nog lastig maar met wat goede tips van de instructeur gaat het steeds beter, al bijna in de roos. Na de wedstrijd mogen we op ballonnen schieten. Eerst zijn de ballonnen groot, dat is wel makkelijk, maar na iedere ronde worden de ballonnen kleiner. In de laatste ronde hangt de instructeur de ballon voor de roos. ‘Zo, en nu gaan jullie ook in de roos schieten.’ De pijl ligt al klaar in de boog, de pees gaat naar achteren en ‘bam’, de pijl zit in de roos. Het is ons echt gelukt om de pijl in de roos te schieten. Ook deze activiteit was zo gaaf!

Uitrusten met friet en een snack

De groepen gaan weer naar het terras waar ze de allereerste uitleg hebben gekregen. Nu zijn ze twee activiteiten verder en hebben de leerlingen trek gekregen. De limonade staat al klaar. Nu is het nog even wachten tot de leerlingen heerlijke friet krijgen en kunnen kiezen uit een snack. De leerlingen vertellen enthousiast aan elkaar wat ze tijdens de activiteiten gedaan hebben. De dag gaat snel voorbij maar gelukkig hebben ze nog activiteiten voor de boeg.

De hoogte in

Na de pauze maken de leerlingen zich op voor de vierde uitleg, over het hoogteparcours. In een kring liggen de materialen al klaar. Dit zijn zoveel materialen, moeten we dit allemaal gebruiken? De instructeur ziet de leerlingen zorgelijk kijken naar de materialen. Ze zegt: ‘Gaat helemaal goed komen, ik ga vertellen waar de materialen voor gebruikt worden.’ Nadat de leerlingen de gordel, de helm en het zekermateriaal om hebben, kunnen ze beginnen. Gelukkig gaat de instructeur eerst de toren in. Er zijn in totaal vijf touwbruggen en er is één tokkelbaan. Via de touwbruggen kun je naar de andere toren gaan en uiteindelijk naar de tokkelbaan. Zoef, daar gaat de eerste al met de tokkel naar de overkant. Wauw, dat ziet er zo vet uit! De leerlingen lijken de hoogte te vergeten en willen allemaal naar de tokkel. Na 60 minuten beginnen de leerlingen wat verzuring in de armen en benen te krijgen. Dit is niet alleen heel erg tof maar ook gelijk een work-out. Gelukkig kunnen de leerlingen af en toe even in de gordel hangen om uit te rusten. Nog één keer van de tokkelbaan en de tijd is voorbij.

Het dak aanraken met je hand

De laatste ronde is begonnen! Na het hoogteparcours gaan de leerlingen naar de klimhal om daar met elkaar te gaan klimmen en klauteren. De gordel die klaarligt is al bekend van het hoogteparcours. Het aantrekken van de gordel gaat snel en de instructeur controleert bij iedere leerling of deze ook goed zit. De instructeur vertelt dat er groepjes gemaakt worden van drie personen: een klimmer, iemand die zekert en de back-up. De laatste twee personen zorgen ervoor dat de klimmer weer veilig beneden komt. Als de klimmer vastzit met de achtknoop, kan hij beginnen. Steeds als de klimmer een stapje zet, wordt het touw strak getrokken. Zo zit de klimmer goed vast en kan hij veilig naar boven. De eerste keer klimmen is spannend. Gelukkig zitten er veel blokjes op de muur waar de klimmer zich aan vast kan pakken. Nadat iedereen een keer heeft geklommen, legt de instructeur uit wat de blokjes en kleurtjes betekenen: iedere route heeft zijn eigen kleur. Als je kiest voor de ‘gele route’, dan is het de bedoeling dat je alleen de gele grepen kiest. Onderaan de route staan cijfers. Hoe hoger het cijfer is, hoe moeilijker de route is. De instructeur legt uit dat de grepen dan ook moeilijk vast te pakken zijn. Na deze uitleg gaat het klimmen beter. De leerlingen kiezen een route uit met het cijfer 4. Deze route is heel goed voor mensen die nog niet eerder hebben geklommen. De leerlingen vinden het steeds leuker en gaan steeds hoger klimmen. Bij de laatste ronde gaat er zelfs iemand zo hoog dat zij met haar hand gewoon het dak aan kan raken! De instructeur zegt dat het dak op 17 meter hoogte is. Ze is dus gewoon 17 meter omhoog geklommen! Dat had niemand aan het begin van de dag kunnen denken!

Het einde van een fantastisch schooluitje bij Ayers Rock

Na het klimmen zijn alle activiteiten helaas alweer voorbij. De leerlingen kunnen gaan omkleden/ douchen in de kleedkamers. Daarna staat er weer limonade klaar en krijgen zij nog een heerlijk stuk vers fruit. Dat hebben de leerlingen wel verdiend na een dag van inspanning, angst overwinnen maar vooral ook veel plezier. Op het terras staan alle instructeurs klaar om de leerlingen te bedanken. Na de afsluiting krijgen ook de instructeurs een applaus, zij hebben de leerlingen de gehele dag geholpen én ervoor gezorgd dat de leerlingen een fantastisch schooluitje hebben gehad. Wij hopen jullie snel weer met de hele klas te zien bij onze activiteiten tijdens het volgende schooluitje bij Ayers Rock!

Bekijk hier alle mogelijkheden voor scholen.