Bram is onze hoofdinstructeur en werkt dagelijks gedreven om de kwaliteit en beleving voor onze bezoekers zo optimaal mogelijk te maken. Hij probeert het team te inspireren om het beste uit elke activiteit te halen, elke keer weer! Hierin komt altijd weer tot nieuwe ontdekkingen en deelt dit graag met jullie via deze rubriek.

Competitie?!

Waarschijnlijk heeft u het op tv voorbij zien komen, schreeuwende/zingende mensen uit Eindhoven. Dat allemaal omdat “hun” voetbalclub de bal het vaakst in het net schoot ten opzichte van de tegenstander. Een groot feest in Eindhoven! Maar wat zegt zo’n kampioenschap nou eigenlijk? Met het stellen van deze vraag wil ik het niet eens hebben over de prestatie die altijd relatief is aan budgetten en dergelijke. Mijn grote vraag is of we nu echt de vruchten plukken van het hele competitie idee.

Laat ik voorop stellen dat ik niet tegen voetbal ben, niet tegen tennis, niet tegen curling en als je houdt van dammen moet je lekker gaan dammen. Waar ik niet van houd is strijd en tegenstand. Want wat heeft dat gebracht in deze wereld? Ik geloof in een potje voetbal waarin twee teams samen werken aan een doel, een zo’n leuk en spannend mogelijk potje. Daarnaast denk ik dat mensen die roepen dat je sterker wordt door strijd, bedoelen dat het veel kan opleveren om ergens hard voor te werken. Daar ben ik het dan weer wel mee eens.

‘Ik trapte af en passte de bal direct naar het andere team. Dat zorgde voor grote vraagtekens.’ 

Als lesgever heb ik vaak dezelfde grap uitgehaald. Mee doen met het voetbalspel, heel hard discussiëren over wie de bal mocht aftrappen. Zorgen dat ik de bal mocht aftrappen en deze dan direct passen naar het andere team. Grote vraagtekens bij het team waar ik in zat hoe ik dat ooit kon doen waren het gevolg. Vervolgens ging ik met ze in gesprek over het principe van samenspelen. Daarna coachte ik de betere voetballers om de mindere wat tijd te geven om ook een goede pass te kunnen spelen. En daagde ik ze uit om bij gelijkwaardige voetballers meer druk uit te oefenen.

‘Wij laten jullie naar huis gaan met een echte overwinning, dus zonder verliezers!’

Laten we dit filosofisch café voortzetten door te kijken naar wat dit betekend voor Ayers Rock. Bij een competitie heb je dus al snel te maken met strijd en tegenstand. En waar twee teams strijden tegen elkaar heb je altijd te maken met verliezers. De verliezers waren in dit hele verhaal nog niet voorbij gekomen. Misschien wel omdat niemand op verliezers zit te wachten.

Bij Ayers Rock zorgen we er voor dat er niemand als verliezer naar huis gaat! We vinden het juist belangrijk dat we iedereen kunnen laten winnen. We hopen u naar huis te laten gaan met het zelfde gevoel als die Eindhovenaren die deze hele week vrolijk rondlopen met idee dat ze iets gewonnen hebben. We gunnen jullie dat gevoel allemaal, maar dan met een echte overwinning, zonder verliezers!