De zon schijnt, de temperatuur is heerlijk en je hebt een paar uurtjes vrij. Wat ga je doen? Buiten een boek lezen? Misschien toch wat actiefs? Ayers Rock heeft een groot aanbod met de allerleukste buitenactiviteiten. Ontdek in deze blog welke activiteiten bij jou en je vrienden passen.

Kanovaren en genieten van de natuur
Het kanovaren kan bij Ayers Rock onder begeleiding van een instructeur. Wil jij liever alleen met je vrienden gaan kanovaren? Dan kun je de kano ook los huren.

Aangekomen bij Ayers Rock is de eerste stap het aanmelden bij de bar. Daar wacht een medewerker om jullie vol enthousiasme de uitleg te geven. De waardevolle spullen kunnen achtergelaten worden bij Ayers Rock. Het is ook mogelijk om de kleinere spullen mee te nemen in een waterdichte ton. Jullie ontvangen de kaart van een route die door het prachtige Buytenpark zal gaan. Onderweg is er voldoende tijd en ruimte om even te stoppen en te genieten van de zon en de natuur. Na de uitleg van de route worden de spullen voor het kanoën opgehaald: de peddels en natuurlijk de kano zelf. Wil jij gezellig met je vrienden in een 2-persoonskano of toch liever alleen?

Na de uitleg worden de eerste slagen in het water gemaakt. Het begin is nog even lastig. Als ik naar links wil, moet ik rechts mijn peddel in het water doen. En als ik wil remmen, dan kan ik of stoppen met peddelen of ik pedel achteruit. De eerste 10 meter gaan er verschillende kano’s het riet in. Iedereen moet toch nog even wennen. Vanaf de kant loopt de medewerker nog even mee en geeft nog wat tips. De zon voelt heerlijk aan, gelukkig komt er af en toe wat water van de peddel de boot in om even af te koelen. Na een tocht van 90 minuten komen we weer terug bij Ayers Rock. We hebben heerlijk op het gemak gepeddeld door het Buytenpark. We zijn er even lekker uit geweest en hebben toch nog wat actiefs gedaan.

Kom ik droog aan de overkant?
Als de kanoërs terugkomen, staat de volgende groep al klaar voor een andere buitenactiviteit: de outdoor hindernisbaan. Het is een groep van twee gezinnen die vrienden van elkaar zijn en met dit heerlijke weer een gezellige buitenactiviteit willen doen.

Voordat ze beginnen, vraagt de instructeur of iedereen een setje droge kleding en schoenen mee heeft. Is dat zo belangrijk dan? De instructeur lacht en zegt: ‘De kans is groot dat niet iedereen meer droog is aan het einde van de activiteit, maar als jullie elkaar helpen, dan is het mogelijk.’

Zodra de deelnemers op de outdoor hindernisbaan zijn, mogen zij niet meer met de voeten de grond aanraken. Gebeurt dit wel, dan heeft de groep 1 strafpunt, na 3 strafpunten zal de groep een strafopdracht gaan doen. Dit kan bijvoorbeeld de opdracht ‘natte koppen’ zijn. Er zal dan een estafette gedaan worden waarbij de deelnemers een emmer met water tegenkomen. Het is de bedoeling dat aan het einde iedereen zijn hoofd onder water heeft gehad. Als de strafopdracht met succes voltooid is, kunnen de deelnemers weer verder op de outdoor hindernisbaan.

Bij de eerste hindernis komt de groep er al achter hoe belangrijk het is om samen te werken. Ze gaan over de wiebelbalken en kunnen zich alleen vasthouden aan het touw. De andere deelnemers kunnen het touw straktrekken zodat het makkelijker is om het touw vast te houden. De balken wiebelen wel heel erg en al snel zet iemand een voet aan de grond. Dat is 1 strafpunt. De instructeur geeft de groep een tip zodat het makkelijker zal gaan. Vervolgens gaan zij door de tonnen glijbaan heen, zo tussen de netten in. Ook de netten wiebelen en het is lastig om er tussendoor te gaan. De deelnemers slingeren na de netten met de touwen naar de overkant. Op de evenwichtsbalk kunnen ze even uitrusten en genieten van de zon.

Na 45 minuten komen ze bij het water aan. In het water staat een toren. Het is de bedoeling om via de touwbruggen naar de overkant op de toren te komen. In totaal zijn er drie touwbruggen en een kabelbaan over het water. De eerste touwbrug is goed voor de armspieren, het is de bedoeling om via de autobanden die aan het touw hangen naar de overkant te gaan. Omdat de banden aan touwen hangen, wiebelen ze erg als je er op wilt gaan staan. De eerste drie deelnemers staan al hoog en droog aan de overkant, maar dan klinkt er een gil en een plons: de eerste is in het water gevallen. Gelukkig schijnt de zon en is het ook wel even lekker om af te koelen. Als iedereen op de toren is, gaan de deelnemers over de ‘pinguïnbrug’. Er hangen twee touwen naast elkaar. Hier kunnen de voeten op, ook al hangt er een touw voor de handen. Gelukkig komt nu wel iedereen naar de overkant. Als de deelnemers alle touwbruggen hebben gehad, gaan zij naar de laatste twee onderdelen. Weer moeten ze via de hindernissen naar de overkant. Als je van de hindernissen valt, dan lig je in het water. Tot nu toe is er nog maar één persoon in het water gevallen. Zullen de andere deelnemers droog blijven bij de laatste hindernis? Het is de bedoeling dat je een aanloop neemt en naar de trapeze springt. Als je het haalt, dan zwaait de trapeze naar het net en kun je via het net naar de kant klimmen. Lukt dit niet, dan val je in het water. De eerste twee deelnemers behalen droog de overkant, maar dan valt de eerste al in het water. Ook de andere deelnemers vallen uiteindelijk allemaal in het water. Gelukkig heeft iedereen droge kleding en schoenen mee. Na 90 minuten is de activiteit voorbij en gaan de deelnemers snel douchen.

Op 8 meter hoogte met de tokkel naar de overkant
Ben jij niet bang voor hoogtes en langer dan 1,40 meter? Dan is het hoogteparcours wat voor jou. In totaal moet je vijf touwbruggen en één tokkelbaan trotseren. Je kunt kiezen voor een parcours op 4 meter hoogte, maar voor de echte waaghalzen zijn de hoogste touwbruggen op 8 meter geplaatst.  Via de hindernissen op de touwbruggen kun je van de ene naar de andere toren komen. De deelnemers krijgen van tevoren de uitleg over het materiaal. Iedere deelnemer krijgt een gordel aan en een helm op. Met het vernieuwde zekersysteem zit je altijd vast.

Na de uitleg gaat de eerste al over de touwbrug. Hij houdt zich krampachtig vast aan de kabel. ‘Het is veel enger dan ik had gedacht!’ roept hij naar zijn vrienden die nog staan te wachten. De instructeur die aan de andere kant staat te wachten op de deelnemers stelt hem gerust. Probeer het touw voor je vast te pakken en naar voren te duwen. Dit gaat beter en je ziet dat hij ontspant. Als hij aan de overkant is, hoor je de opluchting: ‘Woooww, I dit it!’ De eerste ronde is voor iedereen spannend, maar daarna zie je dat het steeds makkelijker en sneller gaat. Nadat iedereen op 4 meter hoogte de touwbruggen heeft gedaan, gaat de hele groep naar 8 meter hoogte. Hier is ook de tokkel. Wie durft er als eerst? Maar dit wil iedereen proberen, dus de instructeur kiest iemand uit. De katrol die aan de gordel hangt, maakt de instructeur vast aan de kabel. Je handen leg je bovenop die katrol. Zodra je de plank onder je voeten ziet, ga je lopen en dan rem je vanzelf. Ben je er klaar voor? 3, 2, 1, let’s go!

Als iedereen aan het einde weer beneden is, vraagt de instructeur: ‘Welk onderdeel vonden jullie het leukste?’ De deelnemers zijn het er over eens dat de eerste touwbrug het spannendst was, maar de tokkel toch echt wel het leukst!

Ben jij ook zo’n dare devil die graag buiten speelt? Kom dan naar Ayers Rock en probeer deze coolste buitenactiviteiten uit!

Bekijk hier alle mogelijkheden.